maandag 1 maart 2010

Over stemmen voor dummies (10 tips)


1. Overheid, zorg dat er meer dan één partij meedoet. Dat kiest makkelijker.

2. Stuur iedere stemgerechtigde ruim van tevoren een stempas die moeilijk te vervalsen is. Vraag niet naar identiteitsbewijzen. Dat kan als klantonvriendelijk worden ervaren.

3. Stuur tegelijkertijd met het stembiljet de kandidatenlijst rond. Dan hoeft de burger niet te gissen of te googelen.

4. Stuur met de stempas en de kandidatenlijst ook de ‘spelregels’ rond. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met die charismatische lijstduwer die op de twaalfde plaats staat? Komen alle stemmen op hem automatisch bij de lijsttrekker terecht of zorgen de voorkeursstemmen ervoor dat hij rechtstreeks op het pluche komt? En als-ie dat niet wil, heeft hij dan de kluit belazerd? Schep duidelijkheid.

5. Gooi stemcomputers de deur uit. We kunnen de computer van een karretje dat we naar Mars sturen zodanig programmeren dat het zelfstandig rondrijdt en foto’s maakt, dus wie zegt dat mijn stem op GroenLinks niet regelrecht bij GrauwRechts terechtkomt, of omgekeerd? Het rode potlood!

6. Politieke partijen, communiceer waarom de burger op uw lijst zou moeten stemmen. Een elftalfoto van casual geklede kandidaten zegt niet alles.

7. Politieke partijen, wil je straks niet met andere partijen samen regeren, zeg dat dan nooit van tevoren. Het zou arrogant kunnen overkomen.

8. Pers, stel gerust eens een kritische vraag aan de kandidaten. Wat hebben ze in het verleden gedaan? Wat gaan ze in de toekomst doen? Hebben ze daar wel eens over nagedacht?

9. Stembureaus, hang een poster op met de tekst: ‘Voorzichtig. Te hoopvol gaan stemmen kan tot ernstige teleurstellingen leiden.’

10. Kiezer, weet u echt niet waar u op moet stemmen? Stem dan niet blanco, dat heeft nog nooit indruk gemaakt. Maar twijfel niet te lang. Dat zou zonde zijn van uw tijd. Veel succes met uw keuze!

Geen opmerkingen: