dinsdag 22 juli 2008

Over de ontzanding in Alphen

En we praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het Zand van Maas en Waal. Haakt u in of blijft u zitten als een houteren Klaas?

Over twintig jaar wordt er in Nederland alleen nog gewerkt en gewoond. Ontspanning en vertier vinden we over de grens. Het kan bijna niet anders of half Nederland is dan gebouwd met zand uit Maas en Waal. Zoals de ja-knikkers in het noorden en de mijnschachten in het zuiden niet uit het landschap weg te denken waren, zo is de zandzuiger de onvermijdelijke huisvriend van het ooit zo pittoreske Land van Maas en Waal.

Binnenkort in dit theater: de ontzanding van de uiterwaarden in Alphen. Zo’n 275 ha weiland zal dan in een grote waterplas veranderen. Dat zijn ongeveer 400 voetbalvelden. Daar hadden heel wat een-tweetjes, scharen en andere technische hoogstandjes gedemonstreerd kunnen worden. Ergens vind de voetballiefhebber in mij het toch jammer, al die gaten in het landschap. Een lokaal actiecomité spartelt nog wat tegen, maar de plannen gaan door. Dat weet de inheemse bevolking allang. Deze zoveelste ontzanding iets wat je als goeiige lobbes over je heen laat komen. Even flink schudden en droog is Kees.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke blog over de ontzanding in Alphen.
Je hebt helemaal gelijk, dat men het allemaal laat gebeuren.

'dinho zei

Uit uw website begrijp ik dat uw comité zich voornamelijk richt op een goede afwikkeling van het onvermijdelijke. Corrigeer me als ik 't mis heb.